Mikołajki w klasach V a i VI a

W tym roku klasy V a i VI a postanowiły spędzić Mikołajki nieco inaczej. Zaprosiliśmy do szkoły panią Ewę, która jest właścicielem manufaktury słodkości Bonomimka i prowadzi warsztaty ręcznego robienia słodyczy. Właścicielka opowiedziała nam o etapach powstawania karmelowych słodkości, a także w jaki sposób uzyskać odpowiedni kolor oraz różne smaki lizaków i cukierków. Uczniowie dowiedzieli się również, że zawód Pani Ewy to karmelarz.

Zwieńczeniem warsztatów było samodzielne wykonanie swojego lizaka. Każdy mógł zadecydować jaki kształt chce zrobić choinkę, laskę mikołajową, czy tradycyjne kółka i świderki. Największe łasuchy mogły zrobić zapas łakoci kupując wcześniej przygotowane przez panią Ewę paczuszki z kolorowymi cukierkami.


Opracowały:

Paulina Marcinkowska

Aleksandra Kisiel

Karolina Woźniczko

 

Dzień Życzliwości

21 listopada obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Tolerancji oraz Światowy Dzień Życzliwości. Tego dnia warto uwierzyć, że w każdym z nas drzemią niewyczerpane pokłady dobra i – tak na próbę – okazać komuś bezinteresowną życzliwość. Uczniowie klasy 5a manifestując potrzebę bycia życzliwym dla innych, tak jak w ubiegłym roku zjawili się na pobliskim szkole placu z koszem pełnym "Tulipanów Życzliwości". Tulipany zostały własnoręcznie wykonane przez uczniów techniką origami. Zdziwienie oraz uśmiech na twarzy towarzyszył każdej obdarowanej osobie. Okazywanie dobra sprawiło ogromną radość obdarowywanym, ale także czyniącym je uczniom.


Opracowały:

Aleksandra Kisiel

Paulina Marcinkowska