Dzień walki z otyłością

,,Wiedza o prawidłowym odżywianiu się jest
KLUCZEM DO SUKCESU....”

26.02.2015 - Dzień walki z otyłością


W ramach Dnia walki z otyłością uczniowie kl. I-VI uczestniczyli w happeningu szkolnym promującym zdrowe odżywianie oraz aktywny tryb życia. Podczas długiej przerwy odbywała się degustacja zdrowych kanapek,owoców i warzyw przygotowanych przez p. Urszulę Kostrzewską i p. Adriannę Święs. Ćwiczenia gimnastyczne przy muzyce prowadziły uczennice kl. VI c. Ponadto uczniowie kl. III wzięli udział w spotkaniu z pszczelarzem zorganizowanym przez p. Agnieszkę Duszyńską. W holu głównym szkoły utworzyliśmy Piramidę zdrowego żywienia z naturalnych produktów. Zaprezentowano prace plastyczne uczniów biorących udział w konkursie pt. ,,Jedz zdrowo, żyj kolorowo” oraz plakat wykonany przez uczniów uczęszczających do świetlicy szkolnej. Akcja wśród uczniów został przyjęta bardzo pozytywnie. Do organizacji dnia aktywnie włączył się Samorząd Uczniowski.

Dziękujemy wszystkim za pomoc i zaangażowanie.

 

Koordynator programu- Arletta Błaszczak


 

CZŁOWIEK – ZDROWIE – ŚRODOWISKO

XI MIĘDZYSZKOLNY-KONKURS

„CZŁOWIEK – ZDROWIE – ŚRODOWISKO”

Konkurs „Człowiek – Zdrowie – Środowisko”, którego organizatorem jest PSP nr 14 w Opolu odbył się w tym roku szkolnym po raz jedenasty. Jest to konkurs międzyszkolny skierowany do uczniów szkół podstawowych w Opolu. Ma on przede wszystkim na celu kształtowanie postaw dbałości o zdrowie, rozwijanie wrażliwości na problemy człowieka w otaczającym go środowisku oraz popularyzowania wiedzy przyrodniczo – ekologicznej.

Pomysłodawcą i sponsorem konkursu jest lekarz medycyny pan Zbigniew Kurzyca

 

Konkurs przebiegał w dwóch etapach. Etapy szkolne odbyły się w poszczególnych szkołach 21 listopada 2014 roku i wzięło w nich udział w sumie 160 uczniów z klas IV –VI ( z PSP nr 1, PSP nr 10, PSP nr 11, PSP nr 14, PSP nr 21 w Opolu, PSP nr 29). Uczniowie rozwiązywali test liczący 33 pytania testowe. Z każdej szkoły do etapu finałowego zakwalifikowały się po 2 osoby.

Finał konkursu odbył się 11 grudnia 2014r w PSP nr 14 w Opolu.

 

Więcej…

 

Śniadanie Daje Moc

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania


Dzień 8 listopada wyznaczony jest jako Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z racji przypadającej tej daty w sobotę, w tym roku wybraliśmy 6 i 7 listopada, aby przekazać uczniom naszej szkoły informacje na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Zgodnie z ideą programu „Śniadanie Daje Moc” wiele klas przemieniło się w te dni w Kluby Śniadaniowe i wspólnie z wychowawcami przygotowywało zdrowe posiłki. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki niemu lepiej koncentrujemy się na zajęciach, mamy energię do nauki, zabawy i wszelkiej innej aktywności. To najlepszy start w nowy dzień!


Pamiętajmy, nie tylko tego dnia, o cennych wskazówkach programu Śniadanie Daje Moc w oparciu o 12 zasad zdrowego odżywiania:

  1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
  2. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
  3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
  4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
  5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
  6. Mięso, jaja, czy ryby – możesz wybierać.
  7. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
  8. Dzień bez świeżych warzyw, owoców lub soków – to dzień stracony.
  9. Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
  10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
  11. Dobrą wodą gaś pragnienie.
  12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.

Rodzicom dziękujemy za przygotowanie potrzebnych składników zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia, a naszym młodym „kucharzom” gratulujemy inwencji i pomysłów w przygotowywaniu naprawdę wykwintnego menu. Zobaczcie sami!

 

„Moje I i II śniadanie”

„Moje I i II śniadanie”

W ramach propagowania zdrowego odżywiania, dnia 20 października 2014 roku został rozstrzygnięty konkurs plastyczny pt. „Moje I i II śniadanie” zorganizowany i przeprowadzony, przez Klub „Wiewiórka”.

Do prawidłowego wzrostu i rozwoju należy codziennie jak najwięcej się ruszać, pić dużo wody i zjadać urozmaicone posiłki. Najważniejsze z nich to śniadanie. Daje nam siły do pracy, nauki i zabawy. Każdy dzień powinniśmy zacząć od zjedzenia śniadania. Może być to różnego rodzaju pieczywo, masło, konfitury, dżemy, mleko i jego przetwory czy warzywa lub owoce. Unikać należy jedzenia słodyczy i picia słodzonych napojów.


Komisja składająca się z uczniów – łączników Klubu (Emilia Rudek III a,
Wiktoria Knapik II c, Oliwia Rybicka II b, Bartek Rugała II d, Emilia Kot II a)
przyznała następujące miejsca:

 

KLASY PIERWSZE:

I miejsce: Maja Pinkosz I d
II miejsce: Lena Trumpus I d
III miejsce: Dawid Kaczmarek I d

KLASY DRUGIE:

I miejsce: Emilia Kot II a
II miejsce: Karolina Skrzeczowska II c
III miejsce: Zosia Sikora II c

KLASY TRZECIE:

I miejsce: Emilia Rudek III a
II miejsce Malwina Rosowska III b
III miejsce Małgosia Wypych III a


SERDECZNIE GRATULUJEMY !

 

opracowanie: B. Pala, A. Waldowska

 

Wystawa jesienna

JESIENNA PROMOCJA ZDROWIA


W dniach  21-28 października 2014r. w holu szkoły zaprezentowano wystawę kompozycji owocowo-warzywnych.

Do udziału w wystawie zaproszone zostały klasy I-VI. Każda klasa przygotowała co najmniej  jedną pracę. Najwięcej pomysłów mieli uczniowie klas pierwszych drugich i trzecich. Wszystkie prace są  piękne, ciekawe i charakteryzujące się dużą różnorodnością. Niektóre kompozycje są oryginalne i budzą podziw nie tylko dzieci, ale też nauczycieli i rodziców. Najlepsze prace zostaną wyróżnione przez zespół do spraw promocji zdrowia.


Uczniowie klas II, III i IV-tych przygotowali też przepisy na potrawy z przyniesionych owoców i warzyw.

Zachęcamy uczniów, nauczycieli i rodziców do wypróbowania ich w okresie jesienno -zimowym.

 

Agnieszka Duszyńska

Alicja Gorecka

Anna Waldowska

 

Rajd Czternastki

IX RAJD CZTERNASTKI - BIERKOWICE

04.10.2014r.

Dnia 4 października 2014r. odbył się IX RAJD CZTERNASTKI pod hasłem „Szlakiem dawnych zawodów” i patronatem Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach.

Uczniowie klas I-III i IV-VI przeszli od szkoły przy ul. Koszyka do Bierkowic zróżnicowanymi trasami wg oznaczeń na mapach.

Na terenie skansenu miały miejsce liczne atrakcje: uczniowie uczestniczyli w lekcji o pieczeniu chleba oraz byli częstowani pajdą  świeżego chleba ze smalcem. Natomiast w ramach spotkania z pszczelarzem poznawali tajniki życia pszczół, funkcjonowania pasieki i powstawania miodu. Zwiedzali też inne liczne miejsca związane z dawnymi zawodami np. młyn, czy dawną szkołę oraz brali udział w mini konkursach wiedzy na ten temat. Można też było napić się herbaty a rodzice-kawy. W jesiennej i słonecznej aurze wszyscy uczestnicy świetnie spędzili czas a przy tym cała społeczność szkolna integrowała się.

W rajdzie uczestniczyli uczniowie wraz z wychowawcami i opiekunami a także licznie przybyli rodzice. W sumie było ponad 320 osób. Idąc szlakiem dawnych zawodów uczniowie mogli nie tylko sprawdzić się w pieszej wędrówce, ale cofnąć na chwilę w czasie poznając trudy życia na staropolskiej wsi a tym samym docenić dzisiejsze osiągnięcia cywilizacji i w dobrych nastrojach wrócić do swojej szkoły XXI wieku.


Program rajdu

Mapa rajdu


zobacz >>


zobacz >>

 

Plan działań 2014/2015

 

PLAN DZIAŁAŃ PROMUJĄCYCH ZDROWY TRYB ŻYCIA

I ROZWÓJ KULTURY FIZYCZNEJ

Rok szkolny: 2014/2015

 


czytaj więcej >>

 

Szkoła Promująca Zdrowie

 

 


SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE

 

Program Szkoła Promująca Zdrowie (SzPZ) realizowany jest w Polsce od 1991 r. Popularyzację idei SzPZ rozpoczęto od trzyletniego projektu pilotażowego (1992-1995) pn.: „Szkoła Promująca Zdrowie”, zainicjowanego przez WHO/EURO, realizowanego pod kierunkiem prof. dr hab. Barbary Wojnarowskiej. Projekt ten spowodował oddolne działania (ruch) szkół, zgodne ze strategią opracowaną w 14 tzw. szkołach projektowych oraz tworzenie sieci szkół promujących zdrowie na różnych poziomach. Pierwszą sieć utworzono w 1992 r. w b. woj. ciechanowskim.


czytaj więcej >>

 

Osiągnięcia

 

Opis najważniejszych osiągnięć w zakresie tworzenia

Szkoły Promującej Zdrowie.

 


czytaj więcej >>

 

Certyfikat

 

Plan działań 2013/2014

 

PLAN DZIAŁAŃ PROMUJĄCYCH ZDROWY TRYB ŻYCIA

I ROZWÓJ KULTURY FIZYCZNEJ

Rok szkolny: 2013/2014

 


czytaj więcej >>

 

Pszczelarz - B. Majcher

 

Poznajemy właściwości lecznicze miodu.

08.05.2014r. gościł w naszej szkole pan Bogusław Majcher - pszczelarz.


W czasie spotkania uczniowie klas IV-tych i V-tych mogli zdobyć nowe wiadomości na temat życia pszczół oraz miodu, który produkują. Uczennice klas szóstych przygotowały prezentacje, które przedstawiały życie pszczół, ich budowę oraz właściwości miodu i jego rodzaje.

Najważniejszym  punktem spotkania była możliwość obserwacji pszczół, a w szczególności królowej matki. Uczniowie z zaciekawieniem oglądali atrybuty  pszczelarza tj. ramki pszczele, strój pszczelarski oraz różne rodzaje miodu: rzepakowy, wielokwiatowy, leśny, gryczany, mniszkowy i spadziowy. Dowiedzieli się także w jaki sposób pszczoły przenoszą pyłek kwiatowy. Uczniowie mieli możliwość zadawania pytań pszczelarzowi, na które uzyskali fachową odpowiedź. Spotkanie zakończyła degustacja miodu lipowego.

 

A.Duszyńska - szkolny koordynator ds. promocji zdrowia

 

Marzanny

 

Owocowo-warzywne Marzanny


20.03.2014r  uczniowie klas IV-VI pożegnali zimę w nietypowy sposób.


W ramach wiosennej promocji zdrowia uczniowie przygotowali owocowo-warzywne Marzanny.

Z każdej klasy pracę przygotowywały cztery osoby. W trakcie tworzenia wiosennych kompozycji uczniowie wzięli udział w dyskusji na temat zasad zdrowego odżywiania. Prelekcje przeprowadziła p. G. Karlińska - pielęgniarka szkolna. Po rozstrzygniętym konkursie Marzanny zostały zjedzone.

 

A. Duszyńska

 
Więcej artykułów…